ANP16 dec '11 09:27Aangepast op 16 dec '11 09:43

Poetin zakt verder weg in peiling

EPA
EPA

MOSKOU (ANP) - De Russen keren zich af van premier en beoogd president Vladimir Poetin. Als er nu presidentsverkiezingen worden gehouden, zou hij 42 procent van de stemmen krijgen. Dat betekent dat hij in een tweede ronde moet uitkomen tegen de communistenleider Gennadi Zjoeganov. Die tweestrijd zou hij wel winnen.

Dat blijkt uit een peiling die staatsonderzoeksbureau VTsIOM vrijdag heeft gepubliceerd. Poetin, president van 2000 tot 2008, was zelden zo impopulair. De sterke man in het Kremlin deed in 2004 voor het laatst mee aan de presidentsverkiezingen en kreeg toen meer dan 70 procent van de stemmen.

Premier Poetin wil eind maart van functie ruilen met de huidige president Dmitri Medvedev, maar de machtsruil is niet goed gevallen bij de kiezers. Die voelen zich buitenspel gezet. De regerende partij Verenigd Rusland verloor deze maand veel zetels bij de parlementsverkiezingen. Volgens tegenstanders was het verlies in werkelijkheid nog groter en hebben de machthebbers fraude gepleegd. Tienduizenden Russen gingen van west naar oost de straat op om tegen de verkiezingsuitslag te demonstreren.

Gerelateerde artikelen