ANP2 dec '11 13:45

Kardan richt vizier op Azië

AMSTERDAM (AFN) - Het investeringsfonds Kardan blijft zijn pijlen op Azië richten. Het bedrijf leed over het derde kwartaal een verlies van tientallen miljoenen door afboekingen op zijn Europese vastgoedactiviteiten, maar in China boekte het juist winst. Kardan heeft nu ook plannen om uit te breiden naar andere Aziatische groeimarkten, zo zei bestuursvoorzitter Alain Ickovics woensdag tegen een gezelschap journalisten.

Kardan is bezig met een uitgebreid marktonderzoek in met name India, maar ook in Vietnam. ,,Voor wij een markt betreden doen we altijd uitgebreid onderzoek. Voor we in China actief werden, heeft iemand daar ook een jaar lang de markt voor ons verkend'', aldus de topman.

Kardan onderzoekt in beide landen zowel de mogelijkheden voor vastgoed- als waterinfrastructuurprojecten. De Indiase regering heeft plannen om het land open te stellen voor buitenlandse retailinvesteerders. Een dergelijke stap zal de vraag naar winkelcentra door een toevloed van westerse winkelketens explosief doen toenemen, zo beseft Kardan.

Gemengde vastgoedprojecten

In China zet Kardan in op de ontwikkeling van gemengde vastgoedprojecten met zowel retailvastgoed als woningen. ,,We gebruiken dan de verkoop van de woningen om de bouw van winkelcentra te financieren'', zei Ickovics, die niet bang is voor een ineenstorting van de Chinese vastgoedmarkt. ,,Wij zijn actief in het middensegment en niet in Peking en Sjanghai, waar de vastgoedprijzen dalen. In de kleinere steden stijgen de prijzen juist nog, en daar zijn vaak nog helemaal geen grote winkelcentra zodat we daar in een acute behoefte voorzien.''

Helemaal immuun voor de problemen op de Chinese vastgoedmarkt is Kardan niet. Dit blijkt uit de relatief bescheiden winstverwachting van 30 miljoen euro over de Chinese vastgoedactiviteiten van het bedrijf voor de komende anderhalf jaar. In de eerste 9 maanden van dit jaar bedroeg die winst 20 miljoen euro. Ickovics houdt er rekening mee dat het bedrijf er de komende tijd iets langer over zal doen om kopers en huurders te vinden dan het afgelopen jaar.

Gerelateerde artikelen