ANP28 nov '11 21:28Aangepast op 28 nov '11 22:18

Wall Street laat somberheid ook varen

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street zijn de week maandag sterk begonnen. Net als in Europa zorgden de hoop op een oplossing voor de schuldencrisis en het sterke begin van de kerstverkopen van Amerikaanse winkels voor forse koerswinsten.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 2,6 procent op 11.523,01 punten. De brede S&P 500-index won 2,9 procent tot 1192,55 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,5 procent omhoog tot 2527,34 punten. De S&P 500 en de Nasdaq boekten daarmee de eerste winst na 7 achtereenvolgende handelsdagen met verlies.

Het optimisme werd gevoed door de sterke winkelverkopen op Black Friday, de dag na Thanksgiving. Amerikanen gaven op de traditionele openingsdag van de eindejaarsverkopen een recordbedrag van ruim 52 miljard dollar uit. Dat was 16 procent meer dan een jaar eerder.

Minder somber

Daarnaast werden beleggers minder somber over de mogelijke oplossing van de Europese crisis. Zo lijken de pogingen van Duitsland en Frankrijk om een strenger Europees toezicht op nationale begrotingen in te voeren steeds meer vaart te krijgen. Daarnaast berichtten diverse media dat het IMF zou werken aan een grote lening voor Italië. Het fonds sprak dit tegen.

President Barack Obama gaf maandag na overleg met Europese leiders aan bereid te zijn Europa te steunen in de strijd tegen de crisis. Hij gaf daarnaast aan dat Europa en de VS de krachten moeten bundelen om te zorgen voor meer economische groei en werkgelegenheid.

Black Friday

Aandelen van winkelbedrijven deden het dankzij de fraaie verkoopresultaten van Black Friday goed. Best Buy won ruim 3 procent, terwijl Macy's 4,7 procent meer waard werd.

In de Dow Jones stonden alle 30 fondsen op winst. Bankconcern Citigroup voerde de hoofdindex aan met een plus van 6 procent. Aluminiumgigant Alcoa en bouwmachinefabrikant Caterpillar wonnen circa 5,5 procent.

De euro werd maandagavond voor 1,3310 dollar verhandeld, tegen 1,3340 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met ongeveer 1 procent tot 98 dollar.

Gerelateerde artikelen