ANP6 mei '11 11:56

Rustige handel in afwachting banencijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de beurs in Amsterdam kwam vrijdag nauwelijks in beweging. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport uit de Verenigde Staten.

De AEX stond na het middaguur bijna onveranderd op 354,93 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 638,21 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent omhoog. De beurs in Londen verloor 0,3 procent.

Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid een rapport bekend over de banenmarkt in april. Economen rekenen erop dat er vorige maand 186.000 arbeidsplaatsen bij zijn gekomen. Eerder in de week werden al teleurstellende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt gepubliceerd.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte vrijdag met 1,6 procent tot 98,22 dollar. Donderdag kelderde de olieprijs voor het eerst sinds medio maart onder de 100 dollar. De prijs van Brentolie zakte met 1 procent tot 109,70 dollar per vat.

De oliefondsen stonden onder druk door de fors lagere olieprijs. Oliemaatschappij Shell zakte 1 procent en de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore verloor 1,6 procent. Het Britse oliebedrijf BP verloor 1 procent.

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen sloegen juist munt uit de daling van de olieprijs. De kosten van kerosine dalen. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM ging 3,7 procent vooruit en het Duitse Lufthansa won 4,8 procent.

Roestvrijstaalproducent Aperam toonde een winst van 3,3 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp gaat zijn roestvrijstaaldivisie afstoten. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen verwachten beleggers dat Aperam een bod gaat uitbrengen op het onderdeel. Een woordvoerder van Aperam wilde geen commentaar geven. ThyssenKrupp steeg in Frankfurt 6,6 procent in waarde.

Royal Bank of Scotland

In Londen steeg Royal Bank of Scotland (RBS) 6,3 procent. De Britse bank leed weliswaar een verlies in het eerste kwartaal, maar ziet goede vooruitgang bij het gezondmaken van het bedrijf.

De euro stond op 1,4525 dollar, tegen 1,4585 dollar bij het slot van de handel donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen