ANP15 aug '11 16:05

Europese beurzen derde dag op rij hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen noteerden maandagmiddag hoger, waarbij de handel in tegenstelling tot vorige week een relatief stabiel verloop liet zien. Het herstel, dat eind vorige week werd ingezet, kreeg daarmee een vervolg.

De AEX-index in Amsterdam noteerde maandagmiddag 0,9 procent hoger op 294,60 punten. De MidKap-index klom 1,7 procent tot 493,30 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden de beurzen tussen 0,7 en 1,2 procent hoger. De Europese graadmeters lieten daarmee voor de derde handelsdag op rij winsten zien. De beurzen in New York noteerden kort na opening tot 1,2 procent hoger.

Volgens handelaren blijven de aandelenmarkten nerveus in afwachting van het crisisoverleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, aanstaande dinsdag. Ook zal de discussie over de euro-obligaties nauwlettend worden gevolgd.

Uitgifte Europese staatsobligaties

Een woordvoerder van de Duitse regering liet maandag weten dat de uitgifte van Europese staatsobligaties niet op de agenda staat tijdens de ontmoeting tussen Merkel en Sarkozy. ,,Euro-obligaties zullen geen onderwerp van gesprek zijn. We beschouwen ze niet als de juiste manier om de schuldencrisis aan te pakken'', aldus regeringswoordvoerder Steffen Seibert. Eerder gaven al verschillende Duitse ministers en politici aan niks te zien in euro-obligaties.

In Duitsland laaide afgelopen weekeinde de discussie over euro-obligaties op. Zondag meldde Welt am Sonntag dat de Duitse regering bereid zou zijn in te stemmen met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren.

Michael Page

In Londen moest wervings- en selectiebureau Michael Page ruim 9 procent inleveren na tegenvallende halfjaarcijfers. De detacheerder waarschuwde tevens voor een dalende omzet in de bancaire sector in de tweede helft van het jaar, vanwege vacaturestops bij verschillende grootbanken.

In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de grootste stijger met een plus van ruim 5 procent. Verzekeraar Aegon en roestvrijstaalproducent Aperam volgden met winsten van bijna 4 procent. Postbedrijf PostNL was met een min van 1,6 procent de grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming was met een winst van 5,8 procent de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. Het bedrijf kondigde aan een bestaande licentieovereenkomst met het Zweedse Orphan Biovitrum te hebben uitgebreid en een additionele order voor Rhuconest te hebben ontvangen.

Op de lokale markt dook detacheerder DPA Group 17,5 procent omlaag na tegenvallende halfjaarcijfers en door zorgen over de financiële situatie van het bedrijf.

De euro noteerde op 1,4399 dollar tegen 1,4240 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie klom 1,2 procent tot 86,40 dollar.

Gerelateerde artikelen