ANP8 dec '11 07:38Aangepast op 8 dec '11 10:29

Balie-incident motiveert Dibi in islamdebat

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks voelt zich ,,alleen maar meer gemotiveerd om het debat over de vrije islam te voeren'' na de verstoring van een islamdiscussie woensdagavond in De Balie in Amsterdam. Dibi vond de verstoring door een tiental mensen uit België bedreigend. Maar hij zei donderdag dat het goede aan de avond was dat het debat ,,gewoon weer doorging'' nadat de groep verwijderd was uit de zaal.

Volgens Dibi waren de bedreigingen vooral gericht op schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji. Zij werd ook bespuwd. Het Kamerlid was eveneens deelnemer aan het debat en vergezelde de schrijfster bij het doen van aangifte bij de politie. Hij heeft een getuigenverklaring afgelegd, maar ,,zag geen duidelijke grond om ook zelf aangifte te doen''.

Dibi, die liet weten zelf ook ,,een ei te hebben gevangen'', vertelde dat de groep uit België eiste dat de sprekers over de vrije islam van het podium zouden afgaan. Volgens hem was ,,het mooie van de avond dat we niet voor ze hebben gebogen, op geen enkele manier''. Hij vond de groep ,,ook iets tragisch'' hebben. ,,Het leek een soort laatste poging om hun islam in leven te houden'', stelde hij.

Volgens de politie ging het om een groep van 22 mensen van wie er twee zijn aangehouden.

Gerelateerde artikelen