ANP15 nov '11 23:00

Duitsland droogt Oranje af in Hamburg

ANP
ANP

HAMBURG (ANP) - Op de plek waar het Nederlands elftal in 1988 een van zijn mooiste zege ooit behaalde, ging Oranje dinsdag keihard onderuit. Duitsland maakte in de Imtech Arena van Hamburg duidelijk dat de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk in de aanloop naar het EK nog wel wat werk heeft te verzetten: 3-0. De 'Mannschaft' liet met attractief voetbal nog maar eens zien dat het volgend jaar een prominente kandidaat voor de Europese titel is.

In de aanloop naar de 38e klassieker tussen Duitsland en Nederland spraken beide kampen van een 'meetmoment' waaraan niet te veel conclusies verbonden moeten worden voor het EK. De oefeninterland maakte echter wel duidelijk dat de Duitsers aanzienlijk dichter bij het gewenste niveau zitten dan Oranje. Duitsland speelde zoals het Nederlands elftal dat graag wil doen: dominant, creatief en aanvallend.

De defensie van Oranje, die vorige maand al schutterde tegen Zweden, bleek opnieuw niet waterdicht. Hoe mooi de eerste twee doelpunten van Duitsland ook waren, ze ontstonden beide door dekkingsfouten achterin. Thomas Müller kon in de 15e minuut de score openen omdat Miroslav Klose de bal mocht voorgeven van Edson Braafheid. Joris Mathijsen was daarna te laat om Müller af te stoppen. Een klein kwartier later kopte Klose op aangeven van Mesut Özil ongehinderd de 2-0 achter Maarten Stekelenburg.

Meest pijnlijk

Misschien wel het meest pijnlijk was de manier waarop de derde treffer, in de 66e minuut, tot stand kwam. Invaller Nigel de Jong verspeelde de bal halverwege de eigen helft waarna Duitsland de Nederlandse achterhoede met een paar balcontacten stuk tikte. Özil had de bal daardoor bijna op de doellijn voor het intikken: 3-0.

In aanvallend opzicht stelde Oranje ook teleur, al mocht het als excuus opvoeren dat het wel erg veel creatieve spelers miste. Robin van Persie, Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay waren niet beschikbaar voor Van Marwijk. Van Wesley Sneijder, ondanks een kuitblessure fit genoeg om te spelen, ging nog wel enige dreiging uit. Maar de spelmaker van Oranje zag zijn schoten allemaal over of naast het doel van Manuel Neuer gaan. Het werd zodoende na 23 jaar een pijnlijk weerzien met Hamburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen