ANP5 mei '11 19:33

Amerikaanse beurzen verdeeld

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse effectenbeurzen laten donderdag een verdeeld beeld zien. De belangrijkste Dow-Jonesgraadmeter en de S&P 500 zijn negatief gestemd, technologiebeurs Nasdaq staat na een paar uur handel op een klein plusje. Zorgen over de arbeidsmarkt staan voor de zoveelste keer aan de basis van het negatieve sentiment.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde halverwege de handel een stand van 12.681 punten, dat is 0,3 procent lager dan het slot van woensdag en het is de vierde dag op rij dat de Dow in de min staat. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,1 procent terug tot een stand van 1345 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 2835 punten.

De olieprijs, die de hele dag al daalt, noteerde halverwege de Amerikaanse beursdag ruim 6 procent lager. Een vat ruwe Amerikaanse kostte net iets meer dan 102 dollar. De dollar werd in de loop van de dag maar liefst 3 cent duurder ten opzichte van de euro. Dat speelt een grote rol bij de prijsbepaling van olie, dat in dollars afgerekend wordt.

Vorige week vroegen 474.000 Amerikanen voor het eerst een uitkering aan tegen 431.000 een maand eerder. Economen hadden gerekend op 410.000 aanvragen. Woensdag kwam ook al een tegenvallend cijfer van loonstrookverwerker ADP naar buiten over de banengroei in de private sector in de VS. Vrijdag wordt het officiële rapport gepubliceerd over de banenmarkt in april.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen