ANP30 dec '11 03:48

Forrest Gump in film ‘Hall of Fame’

EPA
EPA

WASHINGTON - De film Forrest Gump is woensdag opgenomen in de Amerikaanse National Film Registry. De hit uit 1994 met Tom Hanks in de hoofdrol, was een van de 25 films die dit jaar werd verkozen om opgenomen te worden in ‘s werelds grootste archief van film-, tv- en geluidsopnamen. Een grote eer.

De oudste films op de lijst zijn twee stomme films uit 1912: The Cry of the Children en A CureforPokeritis. Ook werd Charlie Chaplin’s eerste volledige film The Kid uit 1921 gekozen. De meest recente film die werd opgenomen in het archief is Forrest Gump, die 6 Oscars in de wacht sleepte waaronder Beste Film. Overige bekende op de lijst zijn onder meer de Disney-klassieker Bambi (1942), War of the Worlds (1953) en The Silence of the Lambs uit 1991.

Ieder jaar worden 25 rolprenten opgenomen in de ‘Hall of Fame’ van de cinema die ‘cultureel, historisch en esthetisch’ belangrijk zijn. In 2011 waren 2.228 films genomineerd. ‘Deze films zijn geselecteerd omdat ze een blijvende betekenis hebben voor Amerikaanse cultuur’, aldus panellid James H. Billington. ‘Onze filmerfenis moet worden beschermd omdat deze meesterwerken onze historie en cultuur documenteren.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen