ANP11 mei '11 11:07Aangepast op 11 mei '11 13:51

'Mr. Ordina' heeft droom niet bereikt

NIEUWEGEIN (AFN) - Nationaal kampioen worden met Ordina. Dat was de droom die Ronald Kasteel al vroeg voor ogen had, nadat hij op zijn 26e bij de automatiseerder in dienst was getreden. Hij herhaalde deze droom later regelmatig, maar kon van het bedrijf geen kampioen maken. Op 1 september vertrekt hij na 22 jaar bij 'zijn' Ordina.

In de twaalf jaar dat hij Ordina leidde, groeide de jaaromzet van 258 tot 456 miljoen euro. De hoogste jaaromzet werd in 2007 gehaald en kwam uit op 665 miljoen euro. Hiermee bleef Ordina hangen op plaats drie van de Nederlandse markt, achterCapgemini en Logica.

Na het barsten van de internetbubbel ging het Kasteel en Ordina al snel voor de wind. Tevergeefs probeerde de topman verdere groei te realiseren door de overname van andere bedrijven. In 2004 ging PinkRoccade na een lange overnamestrijd naar Getronics. In 2008 stond Getronics zelf in de etalage. De werkplekbeheerder belandde echter bij telecomconcern KPN.

Dieptepunt

De afgelopen jaren zaten de marktomstandigheden niet mee en nam het bedrijf een aantal beslissingen die niet goed uitpakten. Het dieptepunt was waarschijnlijk de verkoop van het onderdeel Business Process Outsourcing (BPO), begin 2009.Ordina startte in 2004 met deze activiteiten, die de groeimotor moesten worden voor het concern. Het onderdeel, dat onder meer de administratie van het effectenbeheer bij banken regelde, moest met een verlies van 34 miljoen euro worden verkocht.

Hoewel de marktomstandigheden de afgelopen jaren vaak niet meezaten, bleef Kasteel vaak optimistisch, iets dat volgens hem zelf in zijn aard ligt. ,,We zijn kerngezond'', zei hij tijdens een dieptepunt voor Ordina begin 2009. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen. Analisten en beleggers gingen twijfelen aan zijn geloofwaardigheid en het aandeel leed daaronder. De beurskoers stond bij zijn aantreden, nog voor het barsten van de IT-bubbel van de jaren negentig, op 25 euro. Inmiddels schommelt het aandeel rond een schamele 3,80 euro.

Geruchten

Na het vertrek van medebestuurder Hans den Hartog en adviserend bestuurder Tom Rodrigues, begin 2010, deden geruchten de ronde dat Kasteel zich autoritair zou gedragen. Een kritiekpunt dat gevoelig moet liggen bij Kasteel, die zichzelf in het verleden vooral een teamspeler noemde.

,,Ik ben geen alleenheerser. Dat is wel het meest verkeerde beeld dat er over mij kan bestaan'', zei hij een keer tegen het blad Management Scope. In diverse interviews wees hij erop dat hij minder sterk is in operationele zaken. ,,Ik weet waar we heen moeten. Ik kan mensen daarvoor enthousiasmeren, maar als het aankomt op de uitvoering, verlies ik snel mijn geduld.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen