ANP14 jun '11 23:00

'Plan FNV Bondgenoten past in akkoord'

AMSTERDAM (ANP) - De vakcentrale FNV meent dat het alternatieve pensioenplan van de grootste FNV-bond, Bondgenoten, ,,gewoon binnen het akkoord'' past dat met werkgevers en het kabinet vrijdag is gesloten. ,,Wij kiezen gezamenlijk voor meer ruimte en flexibiliteit met dit pensioenakkoord. De fondsen kunnen binnen de geschetste kaders zelf invulling geven aan de pensioenen'', aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius dinsdag.

Zo kan de FNV-bond volgens Jongerius in sectoren en bij bedrijven waar het aan de pensioentafel meepraat, zoals de metaalsector, proberen eigen ideeën uit te voeren. Het probleem is volgens haar dat Bondgenoten graag ziet dat het eigen model - waarbij onder meer wordt vastgehouden aan eisen voor buffers die pensioenfondsen nu moeten aanhouden - het enig mogelijke model in de pensioenwereld wordt. ,,Maar andere FNV-bonden willen ook ruimte hebben voor andere varianten. Net als de andere vakcentrales CNV en MHP. En ook de werkgevers en het kabinet zien dit niet zitten.''

Verder zou Bondgenoten fouten hebben gemaakt in het narekenen van gevolgen voor lagere inkomens die straks met de hogere AOW-leeftijd toch stoppen op 65-jarige leeftijd. Volgens de FNV-bond gaan deze mensen er straks 5 tot 10 procent op achteruit. Ook het ministerie van Sociale Zaken bestrijdt dit.

Gerelateerde artikelen