ANP27 feb '11 11:59Aangepast op 27 feb '11 13:00

Londen en Berlijn willen vertrek Kaddafi

LONDEN (ANP) - Na de Verenigde Staten en Frankrijk willen ook Groot-Brittannië en Duitsland dat de Libische leider Muammar Kaddafi vertrekt. ,,Natuurlijk is het tijd voor kolonel Kaddafi om te gaan. Dat is het beste voor Libië’’, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zondag tegen de BBC.

Hague liet weten dat de diplomatieke onschendbaarheid die Kaddafi en zijn familie in Groot-Brittannië zouden genieten, is opgeheven. ,,Het is duidelijk wat ons standpunt is over zijn status als staatshoofd’’, aldus Hague.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is het ,,de hoogste tijd'' dat Kaddafi opstapt. De sancties die de Veiligheidsraad heeft opgelegd, tonen dat mensenrechtenschendingen niet onbestraft blijven, liet ze in een persverklaring weten.

Het Witte Huis had zaterdag verklaard dat Kaddafi onmiddellijk zou moeten opstappen. Volgens Washington moet een leider vertrekken als die alleen aan de macht kan blijven door massaal geweld te gebruiken tegen zijn eigen volk. Vrijdag drong de Franse president Nicolas Sarkozy aan op het vertrek van Kaddafi.

Gerelateerde artikelen