ANP7 dec '11 23:31

Rutte ontkent weggeven macht aan Brussel

DEN HAAG (AFN) - Premier Mark Rutte wil geen soevereiniteit overdragen aan Brussel. Daar is volgens hem ook geen sprake van bij een kleine wijziging van het EU-verdrag. Het gaat wat hem betreft om het handhaven van bestaande afspraken over begrotingsdiscipline, zoals de grenzen voor begrotingstekort en staatsschuld.

,,Dat vraagt om zo veel mogelijk automatische sancties’’, zei Rutte woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer over de eurotop van donderdag en vrijdag in Brussel.

Rutte reageerde op een pleidooi van de PvdA, die wil dat er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer worden gehouden als er bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel. Volgens Rutte is dat niet het geval. ,,Hoe handhaven we de normen? Niet alleen met een bord waarop staat dat je maximaal 50 kilometer per uur mag rijden, maar ook met een agent met bonnenboekje die zegt: u rijdt te hard, ik ga u bekeuren. Dat is niet het overdragen van soevereiniteit.''

Dichtgetimmerd

Wat Rutte betreft is het wijzigingen van een verdrag geen doel op zich, maar een middel om te voorkomen dat begrotingsregels weer met voeten worden getreden. Dat kan ook zonder verdragswijziging, als het maar juridisch voldoende dichtgetimmerd is, aldus Rutte.

GroenLinks-leider Jolande Sap verweet Rutte niet inconsequentie. In april had de premier immers nog gezegd graag ,,bakken vol soevereiniteit'' over te dragen aan Brussel op het gebied van toezicht op het begrotingsbeleid, mits dat er maar toe leidt dat probleemlanden in de eurozone hun eigen overheidsfinanciën beter op orde gaan houden. Nu hield Rutte vol dat er geen bevoegdheden naar Brussel gaan.

Sap verweet Rutte dat hij de PvdA naar de mond praat. De PvdA is cruciaal voor het Europabeleid van het kabinet omdat gedoogpartner PVV steeds fel tegen alle steun aan probleemlanden in de eurozone is. Ook GroenLinks en D66 hebben het kabinetsbeleid in de eurocrisis gesteund. De PVV daagde de PvdA uit net als de SP een voorstel tot een referendum te steunen, maar daar voelde Ronald Plasterk (PvdA) niet voor.

Gerelateerde artikelen