ANP24 sep '11 15:23

Poetin wil Medvedev als premier

MOSKOU (ANP) - Na de presidentsverkiezingen van 2012 wil Vladimir Poetin de huidige president Dmitri Medvedev als zijn premier. Dat heeft Poetin, die nu zelf minister-president is, zaterdag gezegd.

Eerder zaterdag schoof Medvedev Poetin naar voren als kandidaat van Verenigd Rusland voor de presidentsverkiezingen in maart. Poetin heeft het voorstel van Medvedev geaccepteerd. Hij noemde het ,,een grote eer'' presidentskandidaat voor Verenigd Rusland te mogen zijn.

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen zijn er op 4 december parlementsverkiezingen. Medvedev zal bij die stembusgang de lijst van Verenigd Rusland aanvoeren. Op het congres van de partij zaterdag stemden 582 leden voor dit voorstel. Slechts een afgevaardigde stemde tegen

Overeenstemming

Poetin zei dat hij er zeker van is dat Medvedev ,,in staat zal zijn een nieuw, effectief, jong, energiek bestuurlijk team te vormen en leiding kan geven aan de regering van de Russische Federatie''.

Poetin liet weten dat hij en Medvedev ,,al enkele jaren geleden'' overeenstemming hadden bereikt over de toekomstige rollen die ze in Rusland gaan spelen. Poetin was al president van 2000 tot 2008. Hij moest toen plaatsmaken voor Medvedev, omdat hij maar twee termijnen achter elkaar mocht dienen als president. In theorie kan Poetin voor zeker twee termijnen van elk 6 jaar president van Rusland worden.

De liberale oud-vicepremier Boris Nemtsov noemde het akkoord tussen Poetin en Medvedev ,,een rampzalig scenario'' voor Rusland. Hij waarschuwde onder meer voor een kapitaalvlucht uit Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen