ANP17 aug '11 19:19

Oppositie en PVV 'zwartepieten' in eurodebat

DEN HAAG (ANP) - Als de PVV zo hartgrondig tegen elke vorm van steun aan Griekenland is, waarom trekt de gedoogpartner dan niet per direct de stekker uit het kabinet? Die vraag wierpen oppositiepartijen D66, SP en GroenLinks de PVV woensdag voor de voeten in een Kamerdebat over de schuldencrisis.

,,Ik voorspel u, Geert Wilders krijgt het ereburgerschap van Athene. Want hij heeft deze steunoperatie mogelijk gemaakt'', stelde Alexander Pechtold (D66). Hij vroeg zich af hoe het toch mogelijk is dat de PVV vreest dat Nederland geen cent zal terugzien van de steun aan Griekenland, maar het kabinet desalniettemin geen halt toeroept.

Maar volgens PVV'er Teun van Dijck handelt zijn partij gewoon volgens de afspraken met VVD en CDA, waarbij het minderheidskabinet soms moet zoeken naar andere meerderheden. ,,U kunt er maar niet aan wennen lijkt het'', aldus Van Dijck.

Verantwoording

Door de eurosceptische houding van de PVV heeft het kabinet de oppositie nodig om Europese plannen uit te voeren. Dat greep Van Dijck aan om de bal terug te kaatsten. Juist de PvdA, GroenLinks en D66 ,,verkwanselen de Nederlandse belangen'' door steun te geven aan de kabinetsplannen.

Premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) moesten voor de tweede dag op rij verantwoording afleggen voor de manier waarop ze een recent steunpakket voor Griekenland hadden uitgelegd. Na afloop van een eurotop hierover zou Rutte een verkeerde rekensom hebben gemaakt, waardoor de steun veel kleiner leek dan werkelijk het geval is.

Motie

Maar de angel was er woensdag uit. Een motie van afkeuring van de SP kreeg alleen steun van de Partij voor de Dieren. Hoewel Rutte en De Jager nog eens duidelijk te verstaan werd gegeven voortaan 'duidelijk en eerlijk' te zijn over steunmaatregelen, werd door anderen meer vooruitgeblikt.

Zo willen partijen snel horen hoe het extra Europese steunpakket van 215 miljard drukt op de Nederlandse begroting. En hoever Frans-Duitse plannen voor verscherpt toezicht op begrotingen van eurolanden mogen reiken, als het aan de regering ligt. Hoe groot de Nederlandse steun is in het totaalpakket hangt onder meer af van calculaties die nu nog in Brussel worden gemaakt.

Rutte zei nog eens ,,onhandig'' te zijn geweest in zijn uitleg. Na afloop gaf hij aan dat in zijn optiek het debat wel heeft bijgedragen aan ,,nieuw vertrouwen''.

Gerelateerde artikelen