ANP3 mei '11 17:47

Spyker grote winnaar op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Spyker Cars was dankzij de beloofde miljoeneninvestering van de Chinese autobouwer Hawtai dinsdag de grote uitblinker op het Damrak. Op een verder weinig opzienbarende beursdag sloten de belangrijkste graadmeters in Amsterdam met verlies.

De AEX-index eindigde 0,3 procent lager op 360,42 punten. De MidKap voor het middensegment ging 0,4 procent omlaag tot 650,57 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. Alleen in Londen, waar voor het eerst sinds donderdag weer werd gehandeld, boekte de hoofdgraadmeter een kleine winst. De FTSE-index sloot 0,2 procent hoger.

Spyker maakte bekend dat Hawtai in totaal 150 miljoen euro steekt in het bedrijf. Hiermee lijken de financiële problemen van Spyker en dochterconcern Saab opgelost. Naar verwachting zal de Zweedse autobouwer de stilgevallen productie binnen een week weer kunnen opstarten. Het aandeel Spyker schoot 16 procent omhoog tot 4,92 euro.

Adviesverhoging

Philips voerde de AEX aan met een winst van 1,8 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging. Het bedrijf meldde dinsdagmorgen ook het vertrek van de voorman van de lichtdivisie, Rudy Provoost. Hij gaat naar de Franse leverancier van elektrisch installatiemateriaal Rexel.

Heineken won 0,3 procent. Ethiopische autoriteiten meldden dinsdagmiddag dat de Amsterdamse brouwer twee brouwerijen in Ethiopië overneemt. Heineken zou ruim 160 miljoen dollar betalen voor de twee door de staat gerunde ondernemingen.

Rustig

De Europese beurshandel verliep rustig. Beleggers hielden de kaarten op de borst in afwachting van het Amerikaanse banenrapport van de maand maart, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Dan moet blijken of het voorzichtige economische herstel doorwerkt in de arbeidsmarkt van de Verenigde Staten.

De grondstoffenprijzen stonden onder druk. Zo daalde de prijs van een vat ruwe Amerkaanse olie met 0,7 procent tot 112,70 dollar. Shell verloor hierop bijna 1 procent. Concurrenten BP en Total gingen eveneens circa 1 procent achteruit. Ook de prijzen voor metalen daalden. Op de Londense beurs gingen de aandelen van mijnbouwers hierdoor onderuit. BHP Billiton en Kazakhmys verloren tot 3,4 procent.

De euro werd dinsdagmiddag voor 1,4885 dollar verhandeld. Dat was een fractie meer dan op maandag, toen de Europese munt bij het slot van de beurzen 1,4880 dollar waard was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen