ANP7 mei '11 19:49

HTC-Highroad opnieuw klasse apart

TURIJN (ANP) - HTC-Highroad was zaterdag weer een klasse apart in de ploegentijdrit van de Ronde van Italië. Net als twee jaar geleden zegevierde de Amerikaanse ploeg in het specialistische werk, de race tegen de klok. Marco Pinotti, die als eerste van HTC de finishlijn in Turijn passeerde, werd zodoende de eerste drager van de roze trui. ,,Het is een enorme eer om het roze te dragen, maar deze zege behoort het hele team toe'', aldus de 35-jarige Italiaan.

De renners van HTC bleven in de tijdrit over 19,3 kilometer als enigen onder de 21 minuten. Pinotti denderde samen met vier ploeggenoten na 20 minuten en 59 seconden over de streep. RadioShack gaf tien seconden toe, Liquigas eindigde op 22 tellen als derde. De Italiaanse formatie heeft in Vincenzo Nibali een kandidaat voor de eindzege in huis.

Met Pinotti als eerste rozetruidrager kregen de Italiaanse organisatoren hun zin. Deze editie van de Giro staat vooral in het teken van het 150-jarig bestaan van de Italiaanse eenwording. ,,We hadden het niet beter kunnen doen'', zei Pinotti glunderend. ,,Dit is een geweldige dag voor het team. We zorgen ervoor dat we een constant tempo draaiden, dat is altijd belangrijk. Het was vlak, maar zeker niet makkelijk. Je moest oppassen met de tramlijnen en de bochten.''

Cavendish

De vijfvoudig tijdritkampioen van Italië reed in 2007 al eens in het roze. De kans is vrij groot dat Pinotti zijn leiderstrui zondag alweer moet afstaan. Ploeggenoot Mark Cavendish behoorde tot het vijftal van HTC dat als eerste over de streep kwam en kan tijdens de vlakke rit over 244 kilometer naar Parma toeslaan. Pinotti wilde daar zaterdag nog niet aan denken. ,,Ik kan mijn ploeggenoten niet genoeg bedanken.''

De Rabobankploeg eindigde als zevende, op 26 seconden van HTC. Het verschil met de derde plek van Liquigas was slechts vier tellen. ,,Alle negen renners hebben het goed gedaan'', concludeerde ploegleider Nico Verhoeven. Vacansoleil-DCM, de tweede Nederlandse wielerploeg in de Giro, gaf 37 seconden toe en werd daarmee tiende.

Drievoudig tourwinnaar Alberto Contador, topfavoriet voor zijn tweede eindzege in de Giro, eindigde met zijn Saxo Bank-ploeg als achtste. De formatie rondom Contador moest dertig seconden toegeven op HTC. De Rus Denis Mentsjov stelde met zijn Geox-ploeg teleur. De equipe eindigde als achttiende op 53 seconden van de winnende ploeg. Mentsjov won de Giro twee jaar geleden in het shirt van Rabobank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen