ANP6 jun '11 09:23

Israël betwijfelt aantal slachtoffers Golan

TEL AVIV (ANP) - De vele doden en gewonden die zondag vielen aan de afscheiding tussen Syrië en de door Israël bezette Golanhoogten zijn mogelijk vooral het gevolg van mijnen die als gevolg van een bosbrand ontploften. Dit zei maandag een woordvoerster van de Israëlische strijdkrachten.

Zondag schoten volgens mediaberichten Israëlische militairen op de talrijke demonstranten die probeerden het door Israël bezette gebied binnen te komen. Daarbij vielen 23 doden en 350 gewonden. De betogers bestormden de afscheidingen in het kader van de herdenking van de oorlog in juni 1967 waarbij Israël heel Palestina en delen van Syrië en Egypte onder de voet liep. Ze eisen een einde aan de bezetting.

De legerwoordvoerster wees erop dat de betogers molotovcocktails gooiden en dat ze daarmee de ontploffing van enkele landmijnen veroorzaakten. Die zouden de meeste slachtoffers hebben geëist. Israëlische militairen hebben op de betogers geschoten, maar de woordvoerster noemde de aantallen slachtoffers die aan de Syrische kant zijn gemeld, overdreven.

De pogingen de afscheidingen langs de bestandslijn uit 1967 over te steken waren bij Majdal Shams en bij Quneitra volgens het Israëlische dagblad Haaretz. De meeste slachtoffers vielen bij Majdal Shams. Bij Quneitra gebruikten de Israëli's vooral niet dodelijke middelen zoals traangas tegen betogers. Het was de tweede keer in minder dan een maand tijd dat betogers de grens bestormden. Israël heeft meer militairen en politieagenten naar het gebied gestuurd omdat het vreest dat er meer van dergelijke acties komen. De militairen mogen niemand de grens laten oversteken.

Gerelateerde artikelen