ANP4 dec '11 20:45Aangepast op 4 dec '11 22:14

Regering-Monti stemt in met harde maatregelen

EPA
EPA

ROME (ANP) - De Italiaanse regering heeft zondag ingestemd met een pakket maatregelen ter waarde van 20 miljard euro, waaronder een hogere pensioenleeftijd. De maatregelen moeten de hoge staatsschuld verlagen.

,,Dit is een besluit om Italië te redden'', zei premier Mario Monti in een persconferentie na het kabinetsberaad. ,,Italië brengt zijn tekort en schuld onder controle, zodat het land niet door Europa gezien wordt als een verdachte zwakke plek.''

Monti waarschuwde dat Italianen opofferingen moeten doen. Zelf zei hij af te zien van salaris voor zijn baan. Hij wil zo een bijdrage leveren aan het bestrijden van de grote staatsschuld van Italië.

Pensioen

De maatregelen betekenen dat de Italianen in 2018 pas vanaf hun 66e met pensioen mogen. Nu is dat 62 voor mannen, voor vrouwen nog lager. Als tussenstap mogen vrouwen vanaf volgend jaar ook pas vanaf hun 62e jaar met pensioen. Om een volledig pensioen te krijgen moeten mannen voortaan 42 jaar werken.

Minister van Welzijn Elsa Fornero barstte in huilen uit toen ze de de veranderingen toelichtte.

Belasting

Het pakket bevat ook verhoging van de belasting op huizen en luxe items. De btw gaat naar 23 procent in het tweede kwartaal van 2012.

Het parlement stemt waarschijnlijk nog voor Kerstmis in met het pakket.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen