ANP8 mrt '11 07:04

Een op vijf moest belasting terugbetalen

UTRECHT (ANP) - Een op de vijf Nederlanders moest vorig jaar geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Een derde van die mensen kon dat maar met moeite opbrengen. ,,Ruim de helft had niet zien aankomen dat ze terug moesten betalen'', aldus het Nibud, dat jaarlijks onderzoek doet naar belastingaangiftes.

Mensen moeten geld terugbetalen omdat ze teveel toeslagen hebben ontvangen, een te groot maandelijks voorschot kregen of omdat er een fout in de aangifte zat.

Van de Nederlanders die maandelijks een voorschot krijgen van de Belastingdienst, heeft ruim de helft dat geld nodig om rond te kunnen komen. Als zij dat voorschot dan uiteindelijk terug moeten betalen, is dat volgens het instituut voor budgetvoorlichting extra moeilijk.

Voorlopige aanslag

De helft van de mensen die aan het eind van het jaar via de voorlopige aanslag geld terugkrijgen, geeft dat uit. Ongeveer een derde geeft een deel uit; 20 procent jaagt het hele bedrag erdoor. Volgens het Nibud wacht 40 procent van belastingplichtig Nederland netjes op de definitieve aanslag alvorens met het geld aan de haal te gaan.

Tenslotte constateert het Nibud dat veel belastingbetalers onzeker zijn over het invullen van de aangifte. De helft is bang geld te laten liggen omdat ze het niet goed doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen