ANP7 dec '11 15:34Aangepast op 7 dec '11 16:35

Bos: 16,8 miljard was goed en acceptabel

DEN HAAG (AFN) - De 16,8 miljard euro die de Nederlandse Staat betaalde voor Fortis Bank Nederland en ABN Amro was goed en acceptabel. Toenmalig minister Wouter Bos (Financiën) zei dat woensdag bij de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar overheidsmaatregelen ten tijde van de kredietcrisis.

De Belgen vroegen 24 miljard euro, terwijl Bos de onderhandelingen inging met de inzet tussen de 12 en 20 miljard uit te komen. Volgens Bos ging het er uiteindelijk vooral om te voorkomen dat de Nederlandse delen meegesleurd zouden worden in de chaos bij het Fortis-concern en daarmee het Nederlandse financiële systeem en de economie aan de rand van de afgrond zouden brengen. ,,De schade aan de economie zou veel groter zijn geweest dan die 16,8 miljard'', aldus Bos.

Volgens hem moest er gezien de negatieve ontwikkelingen rond het Fortis-concern snel een akkoord worden bereikt. Uiteindelijk werd op 3 oktober 2008 bekend dat de Staat Fortis Bank Nederland en ABN Amro overnam.

Bos vond het volkomen terecht dat de commissie vragen stelde over de hoogte van het bedrag van 16,8 miljard, maar zei te hopen dat de commissie er in het eindoordeel rekening mee houdt dat inmiddels de koersen van alle banken in de westerse wereld gekelderd zijn.

.

Gerelateerde artikelen