ANP15 dec '11 17:23

Voorschot op spreekrecht vertegenwoordigers

AMSTERDAM (ANP) - Ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak krijgen van de hoofdstedelijke rechtbank de gelegenheid het woord te voeren tijdens het proces tegen hoofdverdachte Robert M. en diens partner Richard van O. Daarmee loopt de rechtbank vooruit op de wetgeving op dat gebied, die nog niet voorziet in spreekrecht voor vertegenwoordigers van slachtoffers.

Spreekrecht in de rechtszaal bestaat op dit moment alleen voor slachtoffers en nabestaanden. Sinds 2005 is bij wet vastgelegd dat zij aan het einde van het proces waarin hun zaak aan de orde is de rechtbank mogen vertellen wat hen is overkomen en wat de emotionele en lichamelijke gevolgen daarvan zijn. De wet bepaalt dat dit recht niet overgedragen kan worden aan een vertegenwoordiger van het slachtoffer.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) werkt al langer aan een wetsvoorstel om het mogelijk te maken dat een slachtoffer zich door iemand anders kan laten vertegenwoordigen, als hij of zij zelf niet in staat is te spreken. Zo krijgen ook bijvoorbeeld ouders van misbruikte kinderen de kans te vertellen wat hun kinderen is aangedaan en wat de gevolgen daarvan zijn. Met het oog op het zedenzaakproces liet Teeven begin deze maand weten de wet versneld te willen doorvoeren. Het liefst per 1 april 2012.

Buitengewoon

Ook onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en Defence for Children pleiten voor spreekrecht voor ouders van slachtoffers in de zedenzaak.

In de zaak van de Bossche zwemleraar Benno L. uitten ouders van de jonge slachtoffertjes herhaaldelijk kritiek op het feit dat ze volgens de wet geen spreekrecht hadden.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat de zedenzaak zo buitengewoon is, dat strikte naleving van de wet een ongewenste situatie oplevert. De slachtoffers in de zedenzaak zijn te jong om zelf het woord te kunnen voeren en mogen zich daarom door een van de ouders laten vertegenwoordigen. Zij kunnen ingaan op de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het misbruik voor hun kind, maar ook op de impact op de directe omgeving, zoals het gezin.

Gerelateerde artikelen