ANP14 nov '11 09:24Aangepast op 14 nov '11 10:01

'Topman Olympus moet terug'

EPA
EPA

TOKIO (AFN) - Michael Woodford moet zijn baan als bestuursvoorzitter van de Japanse fabrikant van camera's en optische apparatuur voor de medische sector Olympus terugkrijgen. Dit vindt voormalig Olympus-bestuurder Koji Miyata.

De 70-jarige Japanner heeft een website opgericht om dit doel te bewerkstelligen. Volgens Miyata is de Brit de enige persoon die Olympus zijn geloofwaardigheid kan teruggeven. Woodford werd in oktober, na slechts 2 maanden aan het hoofd van Olympus te hebben gestaan, van zijn functie ontheven. Naar eigen zeggen omdat hij frauduleuze praktijken binnen het bedrijf aan de kaak stelde.

Vorige week werd bekend dat Olympus jarenlang verliezen op beleggingen met behulp van acquisities en betalingen aan adviseurs had verdoezeld. Het bedrijf hield er tevens een dubbele boekhouding op na.

Onderzoekscommissie

,,Niemand wil een product kopen van een bedrijf dat beschouwd wordt als corrupt. Het zal van de herbenoeming van Michael Woodford afhangen of het vertrouwen van de mensen kan worden teruggewonnen'', schrijft Miyata op zijn website. Volgens hem is het corruptieschandaal rond Olympus symptomatisch voor de manier waarop Japanse bedrijven worden bestuurd.

Olympus zei maandag dat het de waarheid in het schandaal boven tafel wil krijgen via een onafhankelijke onderzoekscommissie. De zakenkrant Nikkei meldde dat het bedrijf zijn financiële verslaggeving over de afgelopen 5 jaar zal aanpassen vanwege de ontdekte fraude.

Woodford zei in een recent interview dat de managers die te maken hebben met de corruptiepraktijken moeten opstappen. ,,De schaamteloze individuen die het bedrijf aan de rand van de afgrond hebben gebracht, moeten vertrekken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen