ANP7 dec '11 15:10

Al eerder problemen met scheuren in 't Loon

ANP
ANP

HEERLEN (ANP) - Al eerder waren er problemen met scheurende zuilen in de parkeergarage onder 't Loon in Heerlen. In 2002 werden drie kolommen vervangen, en tussen 2002 en 2011 is het parkeerdek tussen de 13 en 18 centimeter gezakt. Dat blijkt uit woensdag door de gemeente Heerlen vrijgegeven correspondentie tussen onder meer ingenieursbureau W&N, de gemeente Heerlen, constructeur BWM, Staatstoezicht op de Mijnen en Q-Park.

Op 31 augustus schrijft de constructeur aan burgemeester Paul Depla dat in het verleden diverse keren problemen zijn geweest met scheurvorming in de kolommen van de parkeergarage. ,,Het was net of de fundering van de kolommen wilde verschuiven'', aldus deze notitie.

Deze mededeling komt een dag nadat Q-Park opnieuw scheuren in kolommen heeft ontdekt. Ze worden met speciale hars gerepareerd. Op 7 september blijkt een kolom ,,volledig gescheurd'' en worden inderhaast de eerste stempels (stutten) aangebracht. Een dag later wordt het aantal stempels fors uitgebreid. Op 9 september krijgt Depla bericht dat injecteren met hars onvoldoende helpt. Dan blijkt ook dat in 2002 al drie kolommen vervangen zijn.

'Zwart gat'

Op 10 oktober is er een bespreking tussen onder meer het staatstoezicht, W&N, BWM, en beheerder MVGM waaruit blijkt dat het dek sinds 2002 al 13 tot 18 centimeter gezakt is. Vervormingen lijken te wijzen op een ,,zwart gat'', blijkt uit een verslag van deze bijeenkomst.

Het Staatstoezicht laat op 12 oktober weten zich zorgen te maken over het stutten. Het toezicht zegt een plotselinge grotere verzakking niet uit te kunnen sluiten.

Op 14 oktober stelt BWM vast dat er zeker 25 kuub zand is weggelopen. Op 17 oktober ontdekt BWM scheuren langs een betonnen balk, die vervolgens wordt gestut. Op 1 november blijkt uit een memo aan Depla dat een aantal kolommen in de parkeergarage is vervormd en deels ingescheurd. Op 29 november wordt een deel van 't Loon gesloten na de ontdekking van nieuwe scheuren in een kolom en het dek.

Gerelateerde artikelen