ANP16 aug '11 19:35

Europa stelt Wall Street teleur

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street stonden dinsdag halverwege de handelsdag op verlies. De zorgen over de Europese schuldencrisis wogen aanzienlijk zwaarder dan meevallende berichten over de Amerikaanse industrie.

De Dow-Jonesindex stond dinsdag rond halfacht 1,3 procent lager op 11.339 punten. De brede S&P 500-index daalde 1,6 procent tot 1186 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2 procent in tot 2504 punten.

De verliezen liepen aanzienlijk op nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy de belangrijkste punten uit hun overleg hadden samengevat. Ze streven naar een economische regering voor de eurozone, maar zien voorlopig niets in de invoering van euro-obligaties om de schuldencrisis te beteugelen.

Gebrek aan maatregelen

Voor investeerders kwam het gebrek aan concrete maatregelen om de onrust over de crisis weg te nemen bovenop de teleurstelling over de Europese economische groeicijfers die eerder op de dag werden gepubliceerd. Vooral de zwakke groei van Duitsland wakkerde de vrees voor een nieuwe terugval van de wereldeconomie aan.

Uit cijfers van de Federal Reserve bleek kort voor aanvang van de handel wel dat de productie van de Amerikaanse industrie in juli met 0,9 procent is gegroeid. Economen hielden slechts rekening met een toename van 0,5 procent. De handel kreeg ook steun van kredietbeoordelaar Fitch, die bevestigde dat de VS voorlopig de hoogste beoordeling (AAA) behouden. De huizenbouw in de Verenigde Staten verliep vorige maand echter trager dan verwacht.

Winkelketens bovenaan

De winkelketens Wal-Mart en Home Depot stonden dankzij sterke kwartaalcijfers bovenin de Dow Jones. Beide bedrijven zagen de winst en omzet in het tweede kwartaal stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aandeel van doe-het-zelfketen Home Depot steeg ruim 4 procent, Wal-Mart won 3,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,5 procent tot 86,60 dollar. De koers van de euro zakte tot 1,4385 dollar, tegen 1,4415 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen