ANP11 mei '11 09:13Aangepast op 11 mei '11 09:42

Damrak opent fractie hoger

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, is woensdag voorzichtig positief aan de handelsdag begonnen. Beleggers kregen veel bedrijfsnieuws voorgeschoteld. Zorgen over Griekenland zijn enigszins op de achtergrond geraakt.

De AEX, de hoofdgraadmeter met hoofdfondsen, noteerde na een half uur handel nagenoeg gelijk aan de slotstand van dinsdag op 361,04 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, ging 0,2 procent vooruit tot 653,13 punten. De grote Europese indices in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. In Londen stond een min van 0,4 procent op de borden.

Positief noemde handelaar Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor het nieuws van dinsdag over de overname vanSkype door Microsoft. ,,Dat heeft weer wat fantasie in de hoofden van beleggers gebracht, dat er mogelijk meer overnames komen.'' Ook wijst Geerken op de veelal beter dan verwachte bedrijfscijfers die met name door grote Amerikaanse bedrijven naar buiten zijn gebracht.

Staatsveiling

,,Griekenland is een thema dat komt en gaat. Dat valt ook niet een, twee, drie op te lossen'', aldus Geerken. Volgens de handelaar leverde de Griekse staatsveiling dinsdag redelijk wat op.

Bedrijfsnieuws kwam er onder meer van staalconcern ArcelorMittal. Het concern meldde dat het bedrijfsresultaat met ruim 50 procent is toegenomen in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Geerken was te spreken over de opmerking dat ArcelorMittal de hogere kosten voor grondstofprijzen kan compenseren door stijgende verkoopprijzen van staal. Beleggers leken niet onder de indruk en zetten het aandeel 1 procent lager.

Ordina

Automatiseerder Ordina meldde onder meer het vertrek van topman Ronald Kasteel. Stépan Breedveld zal Kasteel opvolgen. Het bedrijf bleef in het eerste kwartaal achter op de omzetverwachting, maar voldeed aan de winstverwachting. Het aandeel zakte 0,4 procent.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis wist de aanhoudende zwakte in Europa op te vangen door groei in de Amerikaanse milieumarkt, Zuid-Amerika en Azië. Maar ook dit kon beleggers niet bekoren: het aandeel verloor 2,3 procent in de MidKapen was daar de grootste daler.

Damrak

Winnaars op het Damrak waren onder meer Roto Smeets en TKH. Volgens drukkerijgroep Roto is 2011 bevredigend begonnen. Het aandeel won 12,4 procent. TKH rapporteerde over de eerste drie maanden van het jaar een recordomzet. Het aandeel noteerde 5,4 procent hoger.

De Deense bierbrouwer Carlsberg verwacht een groei van de nettowinst voor 2011 van 20 procent. Het concern signaleerde weer groei in Rusland, een van de belangrijkste markten voor Carlsberg. Het aandeel kreeg er 0,3 procent bij. In de AEX kon Heineken 0,5 procent bijschrijven.

De euro werd voor 1,4375 dollar verhandeld tegen 1,4375 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen