ANP12 mei '11 13:50Aangepast op 12 mei '11 15:24

Niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Niet iedereen met overgewicht krijgt suikerziekte. Slechts 20 procent van de mensen met overgewicht ontwikkelde na zes jaar diabetes type 2, de zogenoemde ouderdomssuikerziekte. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Esther van ’t Riet van het VU medisch centrum (VUmc). Ze promoveert vrijdag op haar bevindingen.

Het aantal mensen met diabetes type 2 is de laatste 25 jaar niet gestegen, ook al was dat wel de verwachting, omdat steeds meer mensen te kampen hebben met overgewicht.

Het is wel zo dat meer mensen in Nederland gediagnosticeerd zijn met diabetes type 2, maar tegelijkertijd zijn er ook minder mensen die aan deze ziekte lijden en het niet weten. Globaal genomen is het aantal mensen in Nederland met de ziekte dus gelijk gebleven.

Kanttekening

Van ’t Riet plaatst wel een kanttekening bij haar bevindingen. ,,Het aantal mensen met diabetes type 2 is niet toegenomen, maar wel zijn er veel mensen met licht verhoogde bloedsuikerwaarden. Die mensen lopen meer risico dat ze ooit ouderdomssuikerziekte krijgen. Het zou dus kunnen dat het aantal mensen met suikerziekte in de nabije toekomst nog toeneemt in Nederland.’’

Naast overgewicht worden ook leeftijd en verhoogde bloeddruk als risicofactoren gezien bij het ontstaan van diabetes type 2. Mensen die familieleden hebben met diabetes type 2, hebben ook een verhoogd risico om het zelf te krijgen.

In Nederland lijden meer dan driekwart miljoen mensen aan diabetes. Het merendeel heeft type 2. Tot op heden werd verwacht dat in 2025 ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders diabetes zouden hebben. Deze schatting wil Van ’t Riet niet bijstellen naar aanleiding van haar bevindingen. ,,Het is mogelijk dat de mensen bij wie we licht verhoogde suikerwaarden hebben gemeten, tegen die tijd toch ook suikerziekte hebben.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen