ANP5 mei '11 03:13

Nieuwe verdenkingen tegen ex-president Tunesië

De voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali. EPA
De voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali. EPA

TUNIS (ANP) - Justitie in Tunesië heeft nieuwe aanklachten toegevoegd aan de lijst verdenkingen tegen de voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali. De aanklagers houden hem nu ook verantwoordelijk voor de dood van demonstranten in de stad Ouardanine half januari. Dat meldde het Tunesische persbureau TAP woensdag.

Ben Ali werd al verdacht van achttien misdrijven, waaronder moord, samenzwering tegen de staat en het smokkelen en gebruiken van drugs. Justitie meldde eerder dat er in totaal 44 aanklachten zijn tegen Ben Ali, zijn familie en een aantal oud-ministers.

Daarbij zijn deze week ook nieuwe tenlasteleggingen opgesteld tegen veertien leden van de veiligheidsdiensten voor hun rol in het neerslaan van de betogingen in Ouardanine. Zeker vier demonstranten kwamen daar om.

De opstand tegen Ben Ali begon medio december. Volgens de VN zijn tijdens de daarop volgende weken tijdens de opstand zeker 219 mensen omgekomen. Ben Ali koos op 14 januari eieren voor zijn geld en vluchtte. Hij verblijft vermoedelijk in Saudi-Arabië. Tunesië heeft om zijn uitlevering gevraagd en om die van zijn vrouw, Leila Trabelsi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen