ANP9 dec '11 15:44Aangepast op 9 dec '11 16:20

Rutte: geen referendum nodig over verdrag

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - Premier Mark Rutte vindt een referendum over het nieuwe Europese begrotingsverdrag niet nodig. Volgens hem bestaat het pact over begrotingsdiscipline niet uit nieuwe afspraken.

,,Het is het sluitstuk van de invoering van de euro'', aldus Rutte vrijdagmiddag na afloop van een top van EU-regeringsleiders in Brussel. ,,Eindelijk regelen we wat we in het begin niet hebben geregeld.''

Met het pact willen de 17 eurolanden en alle andere EU-lidstaten die zich aansluiten strengere begrotingsdiscipline afdwingen en begrotingszondaars sancties opleggen.

Geratificeerd

Rutte gaf aan dat zodra de teksten van dit nieuwe verdrag bekend zijn, de landen zich al gaan gedragen ,,alsof het verdrag al geratificeerd is''. Want ook dit verdrag zal wel door de landen formeel moeten worden erkend, een tijdrovende procedure. De eerste verdragsteksten moeten in maart klaar zijn.

Hoe Nederland er voor staat met betrekking tot de eisen die in het verdrag aan het begrotingstekort worden gesteld, kon Rutte niet zeggen. Volgens de premier komt dit nieuwe verdrag naast de bestaande Europese verdragen te staan maar met dezelfde rol van de Europese Commissie en het Europees Hof van Justitie.

Gerelateerde artikelen