ANP15 dec '11 17:21

Advocaat niet blij met spreekrecht ouders

Advocaat Tjalling van der Goot. ANP
Advocaat Tjalling van der Goot. ANP

AMSTERDAM (ANP) - Tjalling van der Goot, een van de advocaten van Robert M., vindt het ,,tricky en gevaarlijk' dat de rechtbank vooruitloopt op toekomstige wetgeving over het spreekrecht in het strafproces van ouders van jonge slachtoffers. Dat zei Van der Goot naar aanleiding van het toekennen van spreekrecht aan ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak.

,,Ik vind het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat toekomstige wetgeving wordt gebruikt om huidige, bestaande wetgeving te interpreteren', aldus de raadsman donderdag.

Van der Goot zei zich ondanks zijn bezwaren neer te leggen bij de beslissing van de rechtbank. Hij had donderdag ook reden tot vreugde: de rechtbank bepaalde dat een psycholoog en een psychiater het onderzoek naar M. in het Pieter Baan Centrum (PBC) tegen het licht moeten houden. Van der Goot had om dit onderzoek gevraagd omdat M. iedere medewerking aan het PBC-onderzoek heeft geweigerd.

Toch kwamen de deskundigen daar tot conclusies en het advies M. langdurig naar een tbs-kliniek te sturen. De twee nieuwe onderzoekers moeten uitzoeken of het PBC op een wetenschappelijk verantwoorde manier tot deze slotsom heeft kunnen komen.

Gerelateerde artikelen