ANP13 dec '11 10:22

'Uitkeringsfraudeur desnoods de bak in'

DEN HAAG (ANP) - Fraude met uitkeringen moet harder worden aangepakt volgens regeringspartijen VVD en CDA. ,,Mensen die fraude plegen met hun bijstandsuitkering moeten desnoods de bak in als zij dit gestolen gemeenschapsgeld niet terugbetalen'', aldus Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD dinsdag. Hij wil zo voorkomen dat misbruik loont, omdat nu te vaak blijkt dat het gefraudeerde bedrag niet wordt terugbetaald.

Azmani doet met zijn CDA-collega Mirjam Sterk dinsdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken een aantal voorstellen om uitkeringsfraude harder aan te pakken. Volgens Sterk ondermijnt het misbruik de solidariteit in de samenleving. Over 2010 is ongeveer 119 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, maar zij vreest dat het in werkelijkheid erger is.

Gemeenten meldden ook over 2010 nog een totaalbedrag van bijna 500 miljoen euro aan openstaande bijstandsvorderingen. Ongeveer 40 procent dateert nog van fraudezaken van voor 2004. Het blijkt in de praktijk vaak lastig om geld terug te vorderen van mensen die de boel belazeren met uitkeringen.

Verplicht

VVD en CDA willen gemeenten gaan verplichten om alle bedragen, groot en klein, terug te halen. Nu gebeurt dat niet altijd, omdat de kosten van het terugvorderen niet altijd opwegen tegen het te incasseren geld. Sterk vindt ook dat boetes moeten worden opgelegd bij kleinere fraudebedragen en dat sneller moet worden overgegaan tot strafrechtelijke vervolging (vanaf een fraudebedrag van 7500 euro in plaats van 10.000 euro).

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) werkt al aan wetgeving met forse boetes voor misbruik van uitkeringen. Azmani is hier blij mee, maar de VVD'er vraagt zich ook af hoe het in de praktijk zal gaan. ,,Alleen al als het gefraudeerde bedrag teruggehaald moet worden, gaan gemeenten er al vanuit dat van een kale kip toch niets valt te plukken.'' Daarom wil hij een extra stok achter de deur: een gevangenisstraf van een paar maanden als fraudeurs niet betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen