ANP16 dec '11 09:33

Franse minister bezorgd over Britse economie

De Franse minister van Financiën François Baroin. EPA
De Franse minister van Financiën François Baroin. EPA

LONDEN (ANP) - De Franse minister van Financiën François Baroin maakt zich ernstige zorgen over de Britse economie. Frankrijk staat er beduidend beter voor. Dat heeft Baroin vrijdag voor radio Europe 1 gezegd.

,,Het is een feit dat de economische situatie in Groot-Brittannië momenteel zeer zorgwekkend is en dat wij liever Fransen zijn dan Britten op het economische vlak'', aldus de minister.

Een dag eerder haalde Franse bestuurders ook al uit naar de Britten omdat Londen vorige week dwars lag op een EU-top over de aanpak van de schuldencrisis. Volgens de Fransen kunnen de kredietbeoordelaarsbeter Groot-Brittannië onder de loep nemen dan Frankrijk. ,,Ze moeten beginnen met het degraderen van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben grotere tekorten, evenveel schulden, een hogere inflatie en minder groei dan Frankrijk´´, zei Christian Noyerhoofd, hoofd van de Franse centrale bank. Ook waarschuwde hij dat Groot-Brittannië op een kredietcrisis afstevent.

Furieus

De Britse media reageerden vrijdag furieus op zijn uitspraken, die bestempeld werden als ´schandelijk´ en ´onrechtmatig´. ,,Het is simpelweg niet de taak van een bestuurder van een centrale bank om aan te dringen op een verlaging van de kredietwaardigheid van een ander land", aldus The Times. Boulevardkrant The Sun noemde Noyer een verrader en sloot af met ,,Monsieur Noyer, u bent een AAA-gewaardeerde dwaas''.

Amerikaanse kredietbeoordelaars waarschuwden eerder dat de 'tripple A-status' van Frankrijk gevaar loopt door de risico's dat het land de staatsschuld niet onder controle krijgt. Groot-Brittannië, een land buiten de eurozone, wordt door beleggers in staatspapier gezien als een veilige haven. In het uiterste geval zal Bank of England ingrijpen, mocht het land te maken krijgen schuldproblemen.

Gerelateerde artikelen