ANP10 mrt '11 12:38

Topman Pharming: geen aandelenemissie

AMSTERDAM (AFN) - Biotechbedrijf Pharming is ook op de lange termijn niet van plan een aandelenemissie te doen. Dat benadrukte topman Sijmen de Vries donderdag in een gesprek met het ANP.

,,Ik hoop dat we fullstop door kunnen gaan zonder het uitgeven van aandelen. We hebben de tijd van verwatering achter ons'', aldus de bestuurder. Wel onderzoekt het biotechbedrijf andere bronnen van financiering, die niet voor verwatering van het aandeel zullen zorgen. ,,Daar focussen we ons nu op.''

Er wordt onder meer gekeken naar bankleningen. ,,We zijn schuldenvrij, dus die mogelijkheid onderzoeken we'', aldus De Vries. Hij merkte op dat deze financiering ,,onder de 16 miljoen euro zal uitkomen''.

In kas

Eind december 2010 had Pharming 10,5 miljoen euro in kas. Begin dit jaar is daar nog 9,9 miljoen euro bijgekomen uit een financieringsovereenkomst met investeringsfonds Socius. Verder bestaat er op niet al te lange termijn ook zicht op significante mijlpaalbetalingen van Pharmings Noord-Amerikaanse partner Santarus op grond van vorderingen in het Amerikaanse toelatingsproces.

De Vries gaf aan de afgelopen tijd ,,gefrustreerd'' te zijn geweest over de reactie in de markt op het bericht dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA de aanvraag voor markttoegang voor het medicijn Rhucin niet in behandeling neemt.

Vertrouwen

,,Op de mogelijkheid van vertraging in Amerika waren we voorbereid, dat was in onze plannen opgenomen. Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe de FDA reageert.'' De Vries heeft er alle vertrouwen in dat Amerikaanse goedkeuring er uiteindelijk zal komen. ,,Menselijkerwijs gesproken ben ik zeker van goedkeuring. Ik ben en blijf optimistisch''.

De huidige lage beurskoers is voor de topman geen reden tot zorg, hoewel hij er niet tevreden mee is. Pharming wordt volgens De Vries ondergewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten. ,,We hebben de oude schuld weggewerkt, we zijn goed gefinancierd. De cashflow is onder controle'', zo benadrukte hij.

De toekomst

Een beurskoers van 0,25 euro zou volgens De Vries dan ook ,,een betere reflectie'' zijn. Pharming koerste donderdag op Euronext Amsterdam circa 15 procent lager op 0,09 euro.

De Vries kijkt ook al verder naar de toekomst. Hij wil een rol spelen in de consoliedatieslag op het Europese biotechspeelveld. ,,Er zijn veel kleine bedrijven in Europa. We willen van Pharming een specialty pharmabedrijf maken.'' Daarvoor is volgens de bestuurder een actieve rol in de consolidatie nodig.

De Vries wilde desgevraagd niet aangeven of er op dit moment al gesprekken gaande zijn. Wel zei hij dat eventuele overnames zeker niet de komende weken of maanden bekendgemaakt zullen worden. ,,Maar het valt binnen de strategie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen