ANP14 dec '11 16:49

'Nederland moet exportmodel aanpassen'

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is voor zijn export te veel afhankelijk van West- en Zuid-Europa. Omdat de economie in Europa stagneert en de komende jaren niet zal herstellen, zal de Nederlandse export terugvallen. Nederland moet zich voor zijn export daarom meer op groeimarkten buiten Europa richten. Dit concludeert het Economisch Bureau van ING in een studie die het woensdag publiceerde.

Nederland is op dit moment voor twee derde van zijn export afhankelijk van andere EU-landen. Slechts ongeveer 1 procent van de Nederlandse export gaat naar China. Tegenover een handelsoverschot van ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp) met de EU staat een handelstekort van 10 procent met de opkomende markten.

Macro-econoom Maarten Leen van ING waarschuwt dat deze onbalans op de lange termijn niet is vol te houden. ,,Ons verdienmodel is al 30 jaar gebaseerd op een overschot op de lopende rekening'', aldus Leen, die erop wijst dat de aanhoudende handelstekorten van Zuid-Europese landen een belangrijke oorzaak van de eurocrisis zijn.

Volgens Leen zou het goed zijn om op de lange termijn het Nederlandse model van loonmatiging los te laten en de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. Dit zou kunnen helpen de structurele onbalans tussen Noord- en Zuid-Europa op te lossen.

Gerelateerde artikelen