ANP7 mrt '11 18:09

Carnavalskater komt ietsje later

UTRECHT (AFN) - Het vieren van carnaval leidt dit jaar niet tot een hoger ziekteverzuim, maar in het zuiden van het land komen de ziekmeldingen pas een tijdje na het feest. Dat concludeert arbodienstverlener ArboNed op basis van een meerjarige analyse van het verzuimpatroon rond carnaval. Daarvoor is gekeken naar gegevens van 250.000 werknemers uit het zuiden van Nederland.

Normaal gesproken is de maandag een 'piekdag' in het ziekteverzuim. Daarvoor zijn verschillende oorzaken, aldus ArboNed. ,,Werknemers die in het weekeind ziek zijn geworden, kunnen dat pas op maandag melden. Maar ook hebben veel werknemers een druk weekeind waardoor zij zich op maandag niet fit kunnen voelen of geblesseerd zijn. Tot slot heb je werknemers die niet goed in hun baan zitten. Zij zien op tegen weer een hele werkweek.''

In de week van carnaval schuift de maandagpiek in het zuiden van het land een paar dagen op, aldus ArboNed, dat het ziekteverzuim rond carnaval sinds 2007 volgt. In die periode zijn er twee opvallende pieken te meten in het verzuim.

Eerste piek

De eerste ligt op de woensdag na carnaval. Die is echter kleiner dan de gebruikelijke maandagpiek of de stijging van het aantal meldingen na een vakantie. De echte piek in de meldingen komt de week na carnaval.

,,Veel mensen nemen de dagen na carnaval ook vrij. Zij melden zich dan juist ziek na hun vakantie. Bovendien moet je er rekening mee houden dat veel mensen door het carnaval toch even door hun hoeven zakken'', aldus een woordvoerster van ArboNed.

2007 en 2008

In 2007 en 2008 tekende de dienstverlener in het zuiden van het land in die week een half procent meer ziekmeldingen op dan gebruikelijk. Normaal gesproken ligt het aantal nieuwe meldingen in Zuid-Nederland rond de 1 procent.

Zo'n 'megagroot verschil' verwacht ArboNed dit jaar niet. In 2009 en 2010 zag je het dempend effect van de crisis. Wanneer het economisch slecht gaat, melden werknemers zich minder snel ziek. In 2010 bleek er nauwelijks verschil in het carnavalsverzuim te zijn. Het verzuim in Brabant en Limburg lag vorig jaar op de maandag vóór de carnavalsweek op 4,4 procent. Na de carnavalsweek was het 4,6 procent. Het aantal nieuwe ziekmeldingen lag rond de 0,6 procent.

Trend

,,Na een aantal jaren waarin de dreiging van werkloosheid resulteerde in terughoudendheid in ziekmeldingen, zien we nu dat de trend zich weer normaliseert'', aldus de woordvoerster. Zij denkt dat komende maandag in Brabant en Limburg nog wel een piekje te zien geeft, maar niet meer zo groot als in 2007.

De aanpak van het verzuim is de afgelopen jaren veranderd. Werkgevers en werknemers maken er betere afspraken over. ,,Werkgevers geven mensen vrij met carnaval. Werknemers nemen een extra dag vrij om bij te komen.''

Ook bij de Olympische Winterspelen en het WK-voetbal van vorig jaar zag je dat het verzuim niet hoger lag dan anders, terwijl dat jaren geleden nog wel het geval was. Goede afspraken en een flexibele opstelling van werkgevers en werknemers kunnen het verschil maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen