ANP28 dec '11 16:20

Duitse mkb overwegend positief over 2012

BERLIJN (AFN) - Het Duitse midden- en kleinbedrijf (mkb) is overwegend positief gestemd over 2012. Slechts een minderheid van 17 procent van de mkb-ondernemers in Duitsland verwacht een verslechtering van de marktomstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de branchevereniging BVMW onder 2700 mkb-ondernemingen.

Bijna een derde van de ondernemers in de 'Mittelstand' verwacht dat de zaken in de eerste helft van volgend jaar verder zullen verbeteren en iets meer dan de helft rekent op vergelijkbare omstandigheden. Gemiddeld rekenen de ondernemers op een economische groei van circa 1 procent in 2012 in Duitsland.

Aan die groeiverwachting zijn wel voorwaarden verbonden, aldus BVMW-voorzitter Mario Ohoven. Volgens Ohoven vinden de mkb-ondernemers onder meer dat de Duitse regering niet mag sleutelen aan het belastingstelsel.

Volgens Ohoven verwacht een derde van de mkb-bedrijven volgend jaar extra personeel in dienst te zullen nemen. Bij bijna twee derde van de ondernemingen zal het personeelsbestand naar verwachting gelijk blijven.

Gerelateerde artikelen