ANP23 mei '11 08:29Aangepast op 23 mei '11 09:58

Taliban spreken dood Mullah Omar tegen

KABUL (ANP) - De Taliban spreken tegen dat hun leider Mullah Omar dood is. Het commerciële televisiestation Tolo News had dat maandagochtend gemeld. Omar is in Afghanistan en verkeert in goede gezondheid, aldus een woordvoerder van de extremistische beweging.

Tolo News berichtte op basis van een anonieme bron bij de Afghaanse veiligheidsdienst dat Omar gedood zou zijn in het westen van Pakistan. Een hoge veiligheidsfunctionaris in dat land liet al weten dat hij het bericht niet kon bevestigen.

Amerikaanse functionarissen in Afghanistan zeiden eveneens van niets te weten. Sommigen deden het bericht af als ,,speculatie''. De Afghaanse autoriteiten lieten weten op de hoogte te zijn van de geruchten over Omars dood, maar konden die evenmin bevestigen.

Spiritueel leider

Mullah Omar is de oprichter en spiritueel leider van de Taliban. Over de bebaarde en eenogige strijder is weinig bekend. Hij zou in 2001, na de val van het fundamentalistische regime dat hij in 1996 in Afghanistan had gevestigd, met andere Talibanleiders gevlucht zijn naar Pakistan. Hij zou daar steun genieten binnen de even omstreden als machtige inlichtingendienst ISI.

Tolo News noemde de naam van Hamid Gul, voormalig hoofd van de ISI. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood van Omar. Zelf sprak hij dat maandag tegen. ,,Ik ben thuis in Muree bij mijn vrouw en ik ben hier niet bij betrokken, of hij nu dood is of levend'', zei hij tegen Reuters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen