ANP13 dec '11 10:34Aangepast op 13 dec '11 11:04

ING: krimp iets slechter dan verwacht

ANP Xtra
ANP Xtra

AMSTERDAM (AFN) - Een economische krimp van 0,5 procent in 2012 is iets slechter dan verwacht. Het kabinet zal extra zal moeten ingrijpen door de verslechtering. ,,De cijfers betekenen dat ze grofweg 2 miljard euro extra moeten bezuinigen'', zegt hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING dinsdag in een reactie op de prognose van het Centraal Planbureau (CPB).

Hij wijst erop dat de relevante cijfers voor de bepaling van het beleid in maart pas uitkomen. Maar heel waarschijnlijk dat die cijfers beter zullen zijn, is het volgens Kalshoven niet.

ING had een krimp van 0,2 procent becijferd voor volgend jaar. ,,Het is duidelijk dat we nu al in een recessie zitten. De eerste helft van volgend jaar zal ook nog slecht zijn'', aldus Kalshoven. De oorzaak ligt volgens hem bij de aanhoudende slechte macro-economische omstandigheden en het gebrek aan vertrouwen bij het bedrijfsleven en consumenten.

De economische neergang zal volgend jaar het meest zichtbaar zijn op de arbeidsmarkt. ,,De werkloosheid heeft nu al de piek van de vorige recessie bereikt'', aldus de ING-econoom. Kalshoven voorziet dat de werkloosheid in 2012 oploopt van 5,4 procent dit jaar tot 6,3 procent.

Gerelateerde artikelen