ANP13 dec '11 09:18Aangepast op 13 dec '11 09:46

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Beleggers blijven echter voorzichtig door de aanhoudende bezorgdheid over de schuldencrisis. Ook wordt gewacht op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 298,24 punten. De MidKap-index steeg 0,7 procent tot 448,35 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 0,1 en 0,3 procent.

In Madrid daalde beurs 0,2 procent na een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's voor een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van een aantal Spaanse banken.

Fitch

Na Moody's liet ook kredietbeoordelaar Fitch zich maandag kritisch uit over de Europese crisisaanpak. Volgens Fitch leidt de geleidelijke aanpak van de crisis tot extra ,,economische en financiële kosten'' ten opzichte van een directe grootschalige aanpak. De crisis zal daardoor aanhouden in 2012 en waarschijnlijk ook daarna. De kredietbeoordelaar voorspelt dat er op korte termijn een ,,significante afkoeling'' van de economie in de eurozone zal zijn.

In Frankfurt zakte Commerzbank 1 procent. Persbureau Reuters meldde dat Commerzbank en de Duitse overheid al dagen intensief praten over staatssteun voor de op één na grootste bank in Duitsland. Volgens de bronnen mikken de bank en Berlijn op een akkoord voor de feestdagen.

Swedish Automobile

In de AEX werden de sterke dalers van maandag weer opgepikt. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM voerde de stijgers aan met een winst van 1,6 procent. Bank en verzekeraar ING won ruim 1 procent. Olieconcern Shell klom 0,3 procent ondanks een adviesverlaging door Citigroup.

De handel in Swedish Automobile ligt nog altijd stil in afwachting van een persbericht van het bedrijf. Volgens Zweedse media geeft het noodlijdende autobedrijf Saab de rechter donderdag een nieuw financieel plan waarmee de huidige reorganisatie door kan gaan.

Youngman

Volgens het plan betaalt het Chinese automerk Youngman nog deze week de belastingaanslag van Saab van circa 3,3 miljoen euro. Voorts zou nog eens 20 miljoen onderweg zijn, voor het einde van het jaar gevolgd door nog eens 10 miljoen. Circa 22 miljoen euro is nodig om de lonen van november en december te betalen.

De euro was 1,3199 dollar waard, tegen 1,3182 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 98,10 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,3 procent tot 107,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen