ANP9 jun '11 09:00

Italië naar internationaal hof om Battisti

ROME (ANP) - Italië stapt naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens de vrijlating van ex-terrorist Cesare Battisti door Brazilië. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini donderdag bekend.

,,Italië is van zins om onmiddellijk ieder gerechtelijk mechanisme te activeren, in het bijzonder het Internationaal Gerechtshof in Den Haag", aldus de minister. Het Internationaal Gerechtshof doet bindende uitspraken over geschillen tussen staten.

De Italianen willen al lange tijd dat het Zuid-Amerikaanse land Battisti uitlevert, maar dat is woensdag definitief afgewezen door het Braziliaanse Hooggerechtshof. In de nacht van woensdag op donderdag werd Battisti vrijgelaten uit de gevangenis, aldus Braziliaanse media.

Berlusconi

Italië reageerde woedend op dat besluit. Berlusconi noemde het donderdag ,,zeer spijtig" dat Brazilië Battisti niet uitlevert aan Italië. Volgens hem ontneemt de beslissing het Italiaanse volk ,,gerechtigheid".

De Italiaanse minister van Jeugdzaken sprak over de ,,de zoveelste vernedering voor de nabestaanden van zijn slachtoffers''. Ze noemde het besluit ,,een beschaafd en democratisch land onwaardig''.

Extreem links

Battisti was in de jaren 70 lid van de extreem linkse organisatie Gewapende Proletariërs voor het Communisme. Volgens Italië was hij betrokken bij vier moordaanslagen van de beweging, in 1978 en 1979. Wegens lidmaatschap van de terreurbeweging werd Battisti veroordeeld tot 13 jaar en 5 maanden celstraf. Hij wist na enkele jaren te ontsnappen en vluchtte naar Frankrijk. Bij verstek kreeg hij in Italië een levenslange gevangenisstraf opgelegd wegens de vier moorden.

In Frankrijk maakte Battisti naam als schrijver van misdaadboeken. Toen Parijs in 2004 besloot Battisti uit te leveren aan Italië, vluchtte hij met een vals paspoort naar Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land verleende hem politiek asiel, tot woede van Italië, maar hij werd in 2007 opgepakt.

Na een procedure van twee jaar besloot het Braziliaanse Hooggerechtshof dat Battisti moest worden uitgeleverd. President Luiz Inácio Lula da Silva stak daar eind vorig jaar, op zijn laatste dag in functie, echter een stokje voor. Italië is daartegen tevergeefs in beroep gegaan.

Gerelateerde artikelen