ANP25 feb '11 13:29

NAVO en VN beraden zich over Libië

GODOLLO (ANP) - De NAVO en de VN-Veiligheidsraad beraden zich vrijdag over de opstand tegen het bewind van Muammar Kaddafi in Libië. De NAVO houdt vrijdagmiddag spoedberaad op ambassadeursniveau, waarbij wordt gesproken over de evacuatie van buitenlanders uit het Noord-Afrikaanse land en de hulp aan de mensen daar.

De Veiligheidsraad komt vrijdagavond (Nederlandse tijd) bijeen. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben voorgesteld de wandaden van Libië aan het Internationaal Strafhof in Den Haag voor te leggen. Ook zou alle wapenexport naar het Noord-Afrikaanse land moeten worden verboden.

De Amerikaanse president Barack Obama belde donderdag met de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en premier Silvio Berlusconi van Italië over ,,de mogelijke opties die de VS en de Europese landen beiden voorbereiden om de Libische overheid verantwoordelijk te houden voor de acties'', meldde het Witte Huis.

Extraatjes

De Libische regering probeert het tij te keren met subsidies, extraatjes en loonsverhogingen. De staatstelevisie meldde dat gezinnen bijvoorbeeld 375 euro krijgen om de gestegen voedselprijzen te compenseren.

Zwitserland heeft alle bankrekeningen geblokkeerd waarop geld staat dat mogelijk aan Kaddafi of zijn familieleden toebehoort. Het is volgens de regering in Bern niet zeker dat de Libische leider en zijn familieleden geld in Zwitserland hebben gestald. Daar wordt de komende weken onderzoek naar gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen