ANP3 mei '11 18:37Aangepast op 3 mei '11 20:48

Nina Ricci koopt Jean-Paul Gaultier

PARIJS (AFN) - Het Spaanse parfumhuis Puig, onder meer bekend van de merken Nina Ricci en PacoRabanne, neemt een meerderheidsbelang in het Franse modehuis Jean-Paul Gaultier. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Puig neemt daartoe de aandelen in bezit van de maker van luxespullen Hermès over. Dat bedrijf, vooral bekend van de sjaaltjes en tassen, heeft nu 45 procent van de aandelen.

Jean-Paul Gaultier is akkoord gegaan met het terugbrengen van zijn eigen belang in zijn onderneming tot onder de 50 procent, waardoor Puig een meerderheidsbelang kan verwerven. Gaultier bezit nu 55 procent van de aandelen in zijn bedrijf.

Terugbetaling

Puig is een familiebedrijf dat parfum maakt voor het modehuis Prada en de eigen modemerken Carolina Herrera, Nina Ricci en Paco Rabanne. Hermès krijgt 16 miljoen euro voor zijn aandeel en een terugbetaling van een lening ter grootte van 14 miljoen euro.

Hermès had sinds 1999 belangen in Jean-Paul Gaultier. De verkoop van het belang zou het bedrijf een boekwinst opleveren van 30 miljoen euro in 2011. Jean-Paul Gaultier ontwierp tot vorig jaar dameskleding voor Hermès.

Bustier

Dankzij de overname krijgt Puig het waardevolste van de Gaultierbusiness in handen; de parfums met de uitgesproken flesjes.

Gaultier (59) heeft weliswaar een 'cult status' in de mode-industrie, maar veel geld heeft dat hem niet opgeleverd. Hij maakte wereldwijd faam met de puntige bustier die hij in de jaren negentig voor zangeres Madonna maakte. Dat handelsmerk gebruikte hij ook voor zijn parfumflesjes.

Gaultier heeft geld nodig, zodat hij zich weer kan richten op wat hij het liefst doet: het ontwerpen van mode.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen