ANP3 aug '11 09:54

Amsterdamse beurs opent fors lager

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is woensdag voor de tweede dag op rij lager geopend. De toenemende zorgen over de schuldproblemen in Italië en Spanje wogen opnieuw op de aandelenmarkt.

De AEX-index noteerde drie kwartier na de openingsbel 1,6 procent lager op 314,94 punten. De MidKap verloor maar liefst 2,7 procent tot 514,98 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden circa 1 procent lager. In Milaan zakte de beurs met bijna 2,5 procent.

De waarde van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties bleef woensdag onder druk staan. Een dag eerder hadden de rendementen op 10-jarige leningen van de twee Zuid-Europese giganten al het hoogste niveau sinds 1997 bereikt.

Staatspapier

Het rendement op Italiaans 10-jarig staatspapier steeg woensdag iets verder tot 6,29 procent. Spaanse leningen stegen tot bijna 6,45 procent. Een hoger rendement op een obligatie betekent een lagere waarde.

Vooral de situatie in Italië baart beleggers en analisten grote zorgen. Dat land kampt met een schuldenlast die binnen de eurozone alleen door Griekenland wordt overtroffen, terwijl er wordt getwijfeld aan de wil van de Italiaanse regering om de economie te hervormen en de financiën op orde te brengen.

Société Générale

In Parijs maakte de Franse bank Société Générale woensdagochtend bekend in het tweede kwartaal fors minder winst te hebben geboekt door afschrijvingen op haar portefeuille van Griekse staatsobligaties. Het financiële concern waarschuwde tevens voor de winst in 2012. Het aandeel verloor 5 procent.

In Amsterdam noteerden alle AEX-fondsen lager. De grootste verliezers waren maritien dienstverlener SBM Offshore en roestvrijstaalproducent Aperam met verliezen van respectievelijk 4,4 procent en 5 procent.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis speelde op de Midkap 5,5 procent kwijt en was daarmee de grootste daler onder de middelgrote fondsen. Het bedrijf wist in het tweede kwartaal de winst op peil te houden. De omzet nam echter af door negatieve wisselkoerseffecten vanwege de zwakkere dollar.

De euro was 1,4250 dollar waard tegen 1,4210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 93,50 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen