ANP8 dec '11 11:44

Beurzen wachten op ECB en eurotop

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdagmiddag weinig beweging zien. Beleggers wachten gespannen op de cruciale EU-top, die donderdagavond in Brussel begint, en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,Het is wachten op de crisisplannen van de politiek en van de ECB. De aandelenmarkten blijven daarbij voorzichtig optimistisch en ook op de obligatiemarkten blijven de rentes redelijk liggen. Voor de rest is er weinig nieuws. In Amsterdam wordt positief gereageerd op de reorganisatie bij TomTom'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management eerder op de dag.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,2 procent lager op 303,71 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 462,05 punten. De beurs in Parijs daalde 0,5 procent en Londen klom 0,2 procent. Frankfurt bleef onveranderd.

Waarschuwing

De Franse minister voor Europese Zaken, Jean Leonetti, waarschuwde voorafgaand aan de eurotop dat de euro kan ineenstorten en Europa uit elkaar valt als de politieke leiders niet snel een oplossing vinden voor de schuldencrisis. ,,De situatie is ernstig in de Europese Unie'', aldus de minister.

Ook schreef The Wall Street Journal dat een aantal centrale banken in Europa zich voorbereidt op het mogelijke vertrek van landen uit de eurozone en op het uiteenvallen van de muntunie. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwde op zijn beurt dat ook de kredietbeoordeling van de Europese Unie (EU) in zijn geheel onder druk staat.

Rentebesluit

Beleggers hielden de ogen ook gericht op de ECB. De centrale bank zal naar verwachting donderdagmiddag de rente verder verlagen met 25 basispunten tot 1 procent en nieuwe maatregelen aankondigen om de banken te helpen. Ook zal worden gelet op hints over een mogelijke uitbreiding van het inkoopprogramma van staatsobligaties.

Na sluiting van de Europese beurzen zal de Europese Bankenautoriteit (EBA) nog bekendmaken hoeveel kapitaal de banken moeten aantrekken om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen.

TomTom

In de AEX steeg TomTom 1,6 procent en was daarmee de grootste stijger. De fabrikant van navigatieapparatuur kondigde een forse reorganisatie aan. Daarbij gaan 457 banen verloren, zo'n 10 procent van het totale personeelsbestand. Het gaat om 255 gedwongen ontslagen waarvan circa de helft in Nederland.

In de MidKap zakte BAM 1,5 procent. Het bouwbedrijf heeft een eerste tranche van drie bouwprojecten overgedragen aan zijn joint venture met pensioenfonds PGGM. De overdracht resulteert in een boekwinst voor BAM van ruim 10 miljoen euro.

De euro was 1,3387 dollar waard, nagenoeg evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 100,74 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 110,13 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen