CPB: herstel overheidsfinanciën ongekend snel
DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse overheidsfinanciën herstellen zich uitzonderlijk en historisch gezien ongekend snel. Dat zei CPB-directeur Coen Teulingsdinsdag in een toelichting op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau.
Het begrotingstekort daalt van 5,2 procent in 2010 naar 3,7 in 2011 en naar verwachting 2,2 procent in 2012. Daarmee zit het al weer ruim onder de afspraken van de eurolanden.
Teulings noemt de daling van 3 procent in twee jaar tijd ongekend snel, maar wil niet ingaan op de vraag of het bezuinigingspakket van 18 miljard euro dat het kabinet heeft opgesteld nu minder urgent is. ,,Het tempo van de bezuinigingen, daar blijf ik buiten. Dat is een politieke beslissing.''
Koopkrachtverlies
Teulings stelt dat het kabinetsbeleid leidt tot snel herstel van de overheidsfinanciën maar tegelijk de economische groei dempt en leidt tot koopkrachtverlies bij burgers. Tegelijk geldt: wat de overheid nu wegwerkt aan tekort, hoeft ,,morgen niet meer'', aldus Teulings.
Hij noemde als risico's voor de economische groei een hoge olieprijs. Als die zoals nu 15 dollar hoger blijft dan waarmee het CPB heeft gerekend, dan kan dat in twee jaar tijd in totaal 0,7 procentpunt groei kosten. De aardbeving en problemen met kerncentrales in Japan ziet het CPB niet direct als een risico voor Nederland. De effecten zijn relatief gering.
Langetermijnrisico
Een langetermijnrisico is wel de staatsschuld van de Verenigde Staten, die nu boven de 90 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product ligt. In Nederland ligt de staatsschuld rond de 65 procent. Hoge tekorten in de VS kunnen leiden tot een dalende dollar en een sterkere euro en dat is slecht voor de Nederlandse concurrentiepositie en de mogelijkheden om te exporteren. Nederland is juist erg afhankelijk van een groeiende wereldhandel en een groeiende export.
Teulings waarschuwde dinsdag voor de sterk stijgende zorguitgaven. Of dat collectief gefinancierd kan blijven worden, is volgens hem een cruciale vraag die door de politiek de komende tijd beantwoord moet worden.