ANP13 mrt '11 03:52

Massaprotest tegen inperken cao's Wisconsin

MADISON (ANP) - In de Amerikaanse staat Wisconsin hebben zaterdag tienduizenden mensen geprotesteerd tegen een nieuwe wet die de vakbondsrechten van ambtenaren drastisch inperkt. Rond het regeringsgebouw in de hoofdstad Madison verzamelden zich 85.000 tot 100.000 demonstranten, schatte de politie. Volgens diverse media was de opkomst bij de demonstratie groter dan bij de betogingen tegen de Vietnamoorlog in de jaren zeventig.

Door de wet mogen vakbonden geen cao-onderhandelingen meer voeren namens ambtenaren. Het plan om zo de vakbonden buitenspel te zetten komt uit de koker van de Republikeinse gouverneur Scott Walker. Hij ondertekende de tekst vrijdag. De Republikeinen stellen dat de overheid het begrotingstekort dankzij de wet beter kan aanpakken: zonder onderhandelingen met vakbonden kan de overheid makkelijker het mes zetten in ambtenarensalarissen.

Stemming

De Democratische oppositie in de Senaat van Wisconsin heeft zich fel maar tevergeefs verzet tegen de wetgeving, die volgens hen een schending van de burgerrechten is. Zo poogden Democratische senatoren de maatregelen tegen te houden door niet te verschijnen tijdens de stemming. Het idee was dat de wet niet geldig zou zijn als er te weinig senatoren in de zaal aanwezig waren. Doordat de Republikeinen de tekst deels aanpasten, was echter geen minimumaantal aanwezigen meer vereist en kon de Republikeinse meerderheid de wet gewoon aannemen.

Ook in andere staten waar de Republikeinen de meerderheid in handen hebben, werden de afgelopen tijd maatregelen genomen om de invloed van vakbonden te beperken. De bonden zijn van oudsher bondgenoten van de Democratische partij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen