ANP26 feb '11 19:12Aangepast op 26 feb '11 20:31

Pensioenfondsen investeren in Libische wapens

DEN HAAG (AFN) - Zes grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten die wapens leverden aan Libië. Het regime van Muammar Kaddafigebruikt daar militair geweld tegen antiregeringsbetogers. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek waarvoor RTL Nieuws opdracht gaf.

Het gaat om het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het Pensioenfonds voor de bouw (Bpf Bouw), het Pensioenfonds metaal en techniek (PMT), het Pensioenfonds voor de Grafische bedrijven (PGB), het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Metalektro (PME).

De fondsen hebben gezamenlijk ongeveer 350 miljoen euro aan aandelen en obligaties in wapenfabrieken. De bedrijven waarin wordt geïnvesteerd zijn het BritseBAE Systems, het Europese EADS en het Italiaanse Finmeccanica. De bedrijven verkochten de afgelopen vijf jaar onder meer helikopters en raketten aan het bewind van Kaddafi.

Volgens de regels

Economisch onderzoeksbureau Profundo, dat het onderzoek uitvoerde, vermoedt dat de investeringen het topje van de ijsberg zijn. Het onderzoek beperkte zich namelijk tot de tien grootste pensioenfondsen te investeren. Er zijn in totaal ongeveer vijfhonderd fondsen.

Directeur Gerard Riemen van de overkoepelende organisatie de Pensioenfederatie liet aan RTL Nieuws weten dat de fondsen volgens de regels handelen.

Gerelateerde artikelen