ANP28 nov '11 10:53Aangepast op 28 nov '11 11:11

DNB wilde meer informatie over Aegon

Joanne Kellerman (archiefbeeld). ANP
Joanne Kellerman (archiefbeeld). ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) kreeg tot 2008 te weinig informatie om de positie van verzekeraar Aegon in de Verenigde Staten goed te kunnen inschatten. Dat zei Joanne Kellerman, als directeur belast met het toezicht op verzekeraars, maandag voor de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt.

De informatievoorziening van de Amerikaanse toezichthouder en van Aegon zelf kon beter, zei ze. ,,We kregen af en toe een foto, maar we wilden de hele film.'' DNB stelde in maart 2008 daarom zelf een onderzoek in naar de Amerikaanse beleggingen van de verzekeraar.

Daaruit bleek dat de beleggingen van Aegon maar voor ,,een zeer beperkt deel'' in Amerikaans onroerend goed zaten. Het grootste deel zat in obligaties uitgegeven door bedrijven, aldus Kellerman. Hoewel de risico's voor Aegon daarmee leken mee te vallen, kwam de verzekeraar toch in de problemen.

Kellerman: ,,Het beeld kantelde toen de financiële markten geen onderscheid meer maakten tussen de instellingen.'' Dat zorgde eind september voor een grote koersval bij het bedrijf. Aegon deed uiteindelijk een beroep op financiële steun voor 3 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen