ANP17 jun '11 14:08Aangepast op 17 jun '11 14:28

Spaanse staatsschuld boven EU-norm

MADRID (AFN) - De Spaanse staatsschuld is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen boven de norm die de EU daarvoor heeft gesteld. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Spaanse centrale bank.

De staatsschuld bedraagt nu ruim 679 miljard euro, het hoogste niveau in 13 jaar, en ligt daarmee op 63,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens de EU-norm mag de staatsschuld maximaal 60 procent van de omvang van de economie bedragen. Vorig jaar kwam de schuld van Spanje uit op 55 procent van het bbp.

Volgens de centrale bank blijft de staatsschuld voorlopig stijgen en komt deze aan het einde van het jaar uit op ruim 68 procent van het bbp. Dat is onder meer het gevolg van de zware problemen op de Spaanse vastgoedmarkt, die in 2008 ineenstortte. Daardoor kwam Spanje in een recessie terecht. De werkloosheid in het land lag in het eerste kwartaal op ruim 21 procent, het hoogste percentage in de geïndustrialiseerde wereld.

Weerslag financiële sector

De moeizame economische situatie heeft ook haar weerslag op de financiële sector. De centrale bank maakte vrijdag bekend dat het aandeel van slechte leningen bij Spaanse banken in april is gestegen tot het hoogste niveau in 16 jaar. Het gaat om ruim 115 miljard euro aan leningen (6,4 procent van het totaal aan uitstaande kredieten), waarvan banken vermoeden dat die mogelijk nooit zullen worden afbetaald. In maart lag het percentage nog op 6,1 procent.

De Spaanse overheid voert inmiddels een strenger beleid ten opzichte van banken en verplicht de financiële instellingen om het eigen kapitaal te verhogen.

Gerelateerde artikelen