ANP14 dec '11 12:00

Vragen over dader Luik in Belgisch parlement

ANP
ANP

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, zal zich donderdag moeten verantwoorden voor de bloedige aanslag dinsdagmiddag in Luik. De partij Vlaams Belang wil haar in het parlement aan de tand voelen over de omgang van justitie met de dader, bleek woensdag uit een verklaring.

Vlaams Belang vraagt zich af waarom de 33-jarige Nordine Amrani maar zo kort in de gevangenis heeft gezeten, gezien zijn omvangrijke strafblad. Ook moest hij pas de cel in, toen hij geen uitstel meer kon krijgen na eerdere veroordelingen voor drugs- en zedenfeiten.

Amrani werd in september 2008 door de rechtbank van Luik veroordeeld tot 48 maanden cel wegens bezit van 2800 cannabisplanten en tot 16 maanden cel voor wapenbezit. Amrani beschikte over 9500 wapenonderdelen en een tiental zware wapens. Hij kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij.

Beroep

Meteen na zijn veroordelingen was hij in beroep gegaan. Het hof van beroep vervolgde hem in maart 2009 niet voor wapenbezit door een ,,technisch probleem'', meldde de procureur-generaal van Luik, Cédric Visart de Bocarmé. Het hof gebruikte de oude wetgeving.

Volgens de procureur-generaal bezat Amrani geen vergunningen voor de wapens in zijn woning. ,,Het gaat hier om oorlogswapens en niemand, in geen enkel geval, mag die bezitten. De wapens werden overigens in beslag genomen", zei de procureur-generaal tegen het Belgische persbureau Belga.

Gerelateerde artikelen